Saturday, September 12, 2009

Hidangan berbuka hari ini: Tom yam, Kerapu 'Sweet Sour'...Waktu sudah menunjukkan pukul 6.10 petang. Bandar Tun Razak ke Kajang, memang tak jauh... tapi jika ditambahkan dengan kesesakan jalan raya di waktu macam ni, hai berbuka puasa di dalam kereta lagi la nampaknya. SMS abang Asydi menyatakan sekarang dia terperangkap di Giant Prima Saujana, eh biar betul mamat ni...rumah kt Jenaris pun terperangkap! Ni tak boleh jadi ni... sempatla saya buka kasut dan tukarkan dengan sandal sebelum memandu terus ke Kajang. Grand Saga ke PLUS. Mana-manapun sesak. Grand Saga sesak dari Connaught ke Plaza Phoenix, PLUS mungkin tak sesak kot, tetapi menuju ke PLUS nampaknya trafik langsung tidak bergerak menuju Bandar Tasik Selatan.


6.40 petang, saya masih terperangkap di hadapan Plaza Phoenix. Saya nekad, saya dah bersedia! Bersedia untuk berbuka puasa di dalam kereta, di tengah kesesakan jalan raya. Sebotol air masak dan Wrigley's doublemint gum sudah saya letakkan awal di tempat duduk sebelah pemandu. Beginilah nasib hidup di kota.

Mujur juga jalan tidak sesak sampai ke Batu 9, bolehla saya memecut sampai ke Kajang. Namun pecutan lincir yang biasa saya rasai apabila pedal minyak ditekan kuat amatlah menghampakan. Tak sangka pula dengan pertukaran Petrol RON 97 ke 95 memberi kesan yang signifikan terhadap prestasi enjin kereta. Deruman enjin kuat, tapi pick-upnya tidak terasa. Amat mengecewakan. Pengalaman ni boleh la saya umpamakan bagai memandu kereta BMW 5 series berenjinkan Honda Cup C70. Akhirnya, dalam rungutan bertahankan sedikit kesabaran saya selamat sampai ke destinasi, Pejabat Agama Islam Daerah Hulu Langat, Kajang lebih kurang pukul 7 tepat.


bersambung.....

No comments: